Wat is een soundbar?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 31 jul 2023
Met een soundbar haalt u nog beter geluid uit uw televisie. Wat is een soundbar?

U heeft hem waarschijnlijk al wel eens voorbij zien komen; de soundbar. Een soundbar kan worden gebruikt om de geluidskwaliteit van uw televisie naar een nog hoger niveau te brengen, en brengt vele voordelen met zich mee. Daarnaast zijn er ook soundbars met allerlei verschillende extra opties. In dit artikel bekijken we wat een soundbar is, welke opties er zijn en hoe u deze aansluit.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een slanke, langwerpige speaker die speciaal is ontworpen om de geluidskwaliteit van uw televisie te verbeteren. Soundbars bevatten meerdere speakers, waaronder woofers en tweeters. Op deze manier kunnen ze een veel beter geluid bieden dan wanneer u gebruik maakt van losse speakers.

Veel soundbars bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid voor surround sound. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieën zoals Dolby Digital en DTS Virtual:X. Deze reflecteren en weerkaatsen het geluid om een ruimtelijk effect te creëren.

Voordelen van een soundbar

Het gebruik van een soundbar brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Een soundbar zorgt voor een aanzienlijke verbetering van geluid, zeker als u een wat goedkopere TV hebt met speakers van matige kwaliteit.
  • U heeft maar één compact apparaat nodig om uw geluid naar een hoger niveau te tillen, in plaats van meerdere losse speakers.
  • Soundbars zijn goedkoper dan een compleet geluidssysteem met meerdere losse speakers.
  • Een soundbar kan makkelijk worden aangesloten, beide bedraad of draadloos.
  • Er is weinig technische kennis nodig om een soundbar naar zijn volle potentie te gebruiken.

Interesse in een soundbar gekregen? Bekijk dan ook ons onderzoek naar de beste soundbars van 2024. Hierin hebben wij tientallen modellen bekeken om de beste keuzes te vinden voor onze lezers.

Soundbars met subwoofer

Sommige soundbars worden geleverd met een aparte subwoofer. Een subwoofer is een speciaal type luidspreker dat verantwoordelijk is voor het produceren van diepe bastonen. Wanneer een soundbar wordt gecombineerd met een subwoofer, krijgt u een verbeterde basweergave en een meer meeslepende geluidservaring.

De subwoofer kan draadloos of via een kabel op de soundbar worden aangesloten, waardoor deze veel flexibiliteit met zich meebrengt. Zeker als u van muziek met veel bas houdt, of graag een actiefilm kijkt, raden we zeker aan om een subwoofer bij uw soundbar te nemen.

Soundbars met Dolby Atmos

Dolby Atmos is een geavanceerde audiotechnologie die een multidimensionale geluidsweergave biedt. Sommige high-end soundbars zijn uitgerust met Dolby Atmos-ondersteuning, waardoor geluid niet alleen van links naar rechts beweegt, maar ook van boven naar beneden.

Dit creëert een 3D-geluidservaring, waardoor het lijkt of u middenin de actie zit. Als u vaak kijkt naar spannende films met veel geluidseffecten, dan is een soundbar met Dolby Atmos zeker een aanrader.

Muziek afspelen op soundbar

Veel gebruikers nemen puur een soundbar om het geluid van hun televisie te verbeteren. Maar wist u ook dat het mogelijk is om een soundbar te gebruiken voor het afspelen van muziek? Als u een soundbar heeft die Wifi of Bluetooth ondersteuning biedt, dan is het mogelijk om muziek af te spelen via uw mobiele telefoon, tablet of computer.

U sluit in dat geval binnen enkele minuten uw draadloze apparaat aan op de soundbar (via Bluetooth of Wifi). Daarna kunt u op uw apparaat muziek afspelen, en vervolgens een optie aanklikken om het geluid naar de soundbar toe te sturen. Hierdoor kunt u muziek luisteren in een veel hogere kwaliteit, in plaats van de standaard speakers van uw smartphone.

Aansluiten van een soundbar

Het aansluiten van een soundbar is meestal een eenvoudig proces. De meeste soundbars kunnen worden aangesloten op uw tv via een HDMI-kabel of een optische audiokabel. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan HDMI 2.1 of HDMI (e)-ARC, omdat deze technologieën meer gegevens door de kabel kunnen sturen.

Heeft u een soundbar met Bluetooth? Dan is het ook mogelijk om uw televisie (of smartphone/tablet) draadloos te koppelen. Hierdoor hoeft u geen kabels te trekken, maar ervaart u mogelijk wel een kleine vertraging waardoor audio soms niet helemaal synchroon loopt. Ook een soundbar met Wifi kan worden gebruikt voor een draadloze verbinding.

Wat is de beste plaats voor een soundbar?

De ideale plaats voor een soundbar is meestal direct onder of boven uw televisie, maar dit kan variëren afhankelijk van uw specifieke thuissituatie en de indeling van uw kamer. Plaats de soundbar op een vlak en stevig oppervlak, zoals een TV meubel, of monteer deze aan de muur voor een nog strakkere look.

soundbar-aan-muur-hangen

Als uw soundbar wordt geleverd met een losse subwoofer, kunt u deze het beste in de buurt van de soundbar plaatsen, bijvoorbeeld naast of onder uw bank. Hier is verder geen vaste maatstaf voor, het is een kwestie van experimenten wat welke opstelling in uw ruimte de beste geluidsweergave biedt.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een expert op het gebied van televisietechnologie en eigenaar van TVPedia. Met zijn passie voor technologie en televisies heeft hij een website gecreëerd waar de beste televisies worden onderzocht en beoordeeld. Met zijn uitgebreide kennis en expertise weet Remco alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisies en deelt hij deze kennis graag met zijn lezers. Lees hier meer over hem en TVPedia.

remco bravenboer - tvpedia