Wat is Android TV?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 24 mei 2023
Wij leggen u uit wat het Android TV smart platform is, wat de voordelen hiervan zijn en welke apps u kunt gebruiken. Wat is Android TV?

Bent u op zoek naar een eenvoudige manier om toegang te krijgen tot al uw favoriete tv-programma's en -films? Maak dan kennis met Android TV. Android TV is een geavanceerd besturingssysteem dat speciaal is ontworpen voor televisies.

Het biedt u de mogelijkheid om te genieten van on-demand streaming van verschillende diensten zoals Netflix, YouTube en Disney+. Met een intuïtieve gebruikersinterface en spraakbesturing kunt u eenvoudig zoeken naar content en apps openen.

Bovendien kunt u dankzij Google Assistant uw televisie bedienen met uw stem en kunt u al uw slimme apparaten thuis bedienen. In dit artikel ontdekt u alles wat u moet weten over Sony en Philips televisies met Android TV smart platform, en hoe u deze handige technologie kunt gebruiken om uw kijkervaring te verbeteren.

De vele voordelen van Android TV

Het Android TV smart platform brengt vele voordelen met zich mee. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rij:

  • Android TV biedt u toegang tot verschillende streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+.
  • De gebruikersinterface van Android TV is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het goed werkt voor een minder technische gebruiker.
  • Spraakbesturing maakt het mogelijk om uw televisie te bedienen met uw stem.
  • Android TV biedt toegang tot een groot aantal apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store.
  • Android TV heeft geavanceerde functies zoals picture-in-picture, meerdere gebruikersprofielen en de mogelijkheid om games te spelen.
  • Android TV is standaard beschikbaar op meerdere televisiemerken, maar kan ook los worden gekocht en gekoppeld via een Android TV box.
  • Dankzij de ingebouwde Chromecast kunt u content naar uw televisie streamen vanaf ieder mobiel apparaat.

Android TV biedt een groot aantal apps

Aangezien Android TV’s draaien op het Android besturingssysteem, heeft u net als met een Android smartphone toegang tot de Google Play Store. Binnen deze Play Store zijn er honderden apps beschikbaar om te downloaden op een Android TV, waaronder zelfs verschillende games.

apps die te vinden zijn op een android tv Populaire apps die Android TV aanbiedt.

Wat u ook van plan bent te doen op uw Android TV, er zijn altijd veel apps beschikbaar die aan uw wensen voldoen. Bent u bijvoorbeeld fan van een bepaalde serie? Dan zijn er meerdere streamingdiensten beschikbaar zoals Netflix, Videoland en Disney+. Mocht u graag filmpjes kijken van uw favoriete vlogger, dan downloadt u de app van YouTube. Om op de hoogte te blijven van het nieuws, kunt u daarnaast bijvoorbeeld nog de NPO app downloaden.

Android TV versus Chromecast - de verschillen

Een Chromecast en het Android TV smart platform zijn beide producten van Google, maar ze hebben verschillende functies en doelen. Een Chromecast is een klein apparaatje dat u aansluit op een HDMI-poort van uw televisie en waarmee u vervolgens content naar uw TV kunt streamen vanaf uw telefoon, tablet of laptop. U selecteert de content die u wilt bekijken in een app op uw mobiele apparaat en de Chromecast streamt de content automatisch naar uw tv. Het biedt geen eigen interface of apps, en is bedoeld als een eenvoudige en goedkope manier om content naar uw televisie te streamen.

chromecast vs android tv

Het Android TV smart platform is een volwaardig besturingssysteem voor uw TV dat het mogelijk maakt om apps en games te downloaden en te installeren vanuit de Google Play Store. Het heeft een eigen interface en stelt u in staat om verschillende streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+ rechtstreeks op uw televisie te gebruiken. Daarnaast heeft Android TV zelf ook nog een ingebouwde Chromecast, waardoor u dus kunt genieten van dezelfde functies als de losse Chromecast.

Google TV: de ‘verbeterde’ versie van Android TV?

Vooral veel televisies van Sony en TCL maken tegenwoordig gebruik van het Google TV smart platform. Google TV wordt gezien als een vernieuwde/verbeterde versie van Android TV. Voor het grootste deel zijn de twee platforms gelijk aan elkaar maar er zijn een aantal verschillen. Het aanbod aan apps is tussen beide smart platforms zijn identiek, aangezien u met Google TV gewoon toegang houdt tot de Play Store.

vergelijking van de home schermen van android tv en google tv

Het eerste verschil zit hem in het uiterlijk van Google TV. Google TV richt zich echt op de content, waardoor u gemakkelijker kunt kiezen welke film of serie u wilt gaan kijken. Het tweede voordeel aan Google TV is de aanbevelingen die dit smart platform kan doen. Nadat u een tijdje gebruik maakt van uw televisie en meerdere films of series hebt gekeken, weet Google TV waar u van houdt en zal deze aanbevelingen doen als u niet weet wat u moet kijken.

Indien u kinderen heeft die ook graag televisie kijken, komt er nog een derde voordeel om de hoek kijken. Op Google TV heeft u de mogelijkheid om meerdere kinderprofielen aan te maken. Hierdoor heeft u overzicht wat uw kind op de televisie doet, en kunt u zelf bepalen wat uw kind wel of niet mag kijken. Per kind kunt u dus een apart profiel aanmaken met aparte instellingen.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een expert op het gebied van televisietechnologie en eigenaar van TVPedia. Met zijn passie voor technologie en televisies heeft hij een website gecreëerd waar de beste televisies worden onderzocht en beoordeeld. Met zijn uitgebreide kennis en expertise weet Remco alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisies en deelt hij deze kennis graag met zijn lezers. Lees hier meer over hem en TVPedia.

remco bravenboer - tvpedia