Soundbar op TV werkt niet (meer)

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 31 jul 2023
Een niet werkende soundbar is vaak snel op te lossen. Soundbar op TV werkt niet (meer)

Met een soundbar kunt u het geluid van uw televisie een flinke upgrade geven. Echter kan het ook zomaar gebeuren dat uw soundbar ineens niet meer werkt, en dan zit u weer met het saaie geluid van uw TV-speakers. Gelukkig is een niet werkende soundbar in de meeste gevallen makkelijk op te lossen.

Haal beide apparaten even uit het stopcontact

Voordat we verder gaan kijken naar mogelijke oplossingen, is het verstandig om beide apparaten even uit het stopcontact te halen. Wacht vervolgens 30 seconden, en stop beide stekkers weer in het stopcontact. De soundbar en TV zullen nu opnieuw verbinding maken, wat mogelijke storingen kan verhelpen.

Probeer een nieuwe HDMI kabel

Het kan zo zijn dat een HDMI kabel defect is geraakt, en dat daardoor het geluid van uw soundbar niet meer werkt. Oudere kabels zijn vaak te zwak om de bandbreedtes van de nieuwste HDMI technologieën aan te kunnen, waardoor het verstandig is om even te upgraden naar een nieuwe kabel van een goed merk.

Sluit -alleen- een HDMI kabel aan

De meeste soundbars hebben verschillende mogelijkheden om hem aan te sluiten op uw televisie. Als u meerdere opties heeft, is het altijd het beste om te kiezen voor een HDMI-kabel. Wanneer u naast HDMI mogelijk ook andere kabels heeft aangesloten, kan het zo zijn dat de soundbar zijn instellingen veranderd naar een andere kabel. Hierdoor kan de geluidskwaliteit uit het niets minder worden, of ineens helemaal niet meer werken.

Lees ook: Soundbar aansluiten op een TV

Gebruik de juiste HDMI poorten op beide de soundbar en TV

Soundbars kunnen twee verschillende soorten HDMI aansluitingen hebben. Zo is een HDMI ARC aansluiting gemaakt om direct op uw televisie te worden aangesloten, en moet een gewone HDMI aansluiting worden aangesloten op bijvoorbeeld uw mediabox.

Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de juiste ingang is geselecteerd op de soundbar voor de bron die u wilt horen. Een HDMI ARC poort heeft vaak het label ‘TV’ op de afstandsbediening of in het menu van de soundbar, waardoor u dit makkelijk herkent.

hdmi arc earc aansluiting

Gebruik HDMI-ARC op beide de TV en soundbar

HDMI ARC zorgt ervoor dat een televisie audiosignalen van interne diensten (zoals streamingdiensten) en aangesloten AV apparaten zoals een mediabox naar de soundbar kan sturen.

Dit werkt echter alleen als u gebruik maakt van een HDMI-aansluiting waar HDMI ARC bij staat. Wanneer u gebruik maakt van een andere aansluiting, kan dit een reden zijn waarom uw geluid niet werkt.

Schakel CEC in op uw televisie

CEC (Consumer Electronics Control) zorgt ervoor dat uw televisie en de bijbehorende afstandsbediening de mogelijkheid hebben om het volume van de soundbar te beheren. Om de HDMI ARC-functie in te schakelen, moet u ervoor zorgen dat CEC is geactiveerd. Dit kunt u meestal vinden in het systeemmenu van de TV-instellingen.

Bekijk de geluidsinstellingen van uw televisie

In het menu van de meeste televisies is er een optie om de interne speakers in of uit te schakelen. De werking van het wijzigen van de instellingen verschilt echter per televisie, waardoor het handig is om hier even de handleiding voor te raadplegen.

Na het aansluiten van een soundbar op HDMI ARC, zal het geluid vaak automatisch direct via de soundbar komen. Het is hierbij wel belangrijk om te checken of de eigen speakers van de TV uit zijn gezet, om zo dubbel geluid of problemen te verhelpen.

Zet eARC uit als uw soundbar dit niet ondersteunt

Biedt uw soundbar geen ondersteuning voor eARC? Dan is het verstandig om te kijken of deze functie is uitgeschakeld. eARC is een geavanceerde methode welke een hogere bandbreedte biedt, en daardoor betere geluidskwaliteit mogelijk maakt dan het standaard ARC.

hdmi earc in- of uitschakelen

Als uw soundbar echter geen eARC-ondersteuning heeft, kan het gebruik van deze functie problemen veroorzaken. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat het geluid van uw soundbar soms hapert, of helemaal niet werkt.

Het uitzetten van HDMI eARC kan op de meeste televisies eenvoudig via de geluidsinstellingen in het menu, op dezelfde plek als waar u in de vorige stap uw speakerinstellingen kon bekijken.

Werk de firmware van de soundbar bij

Soms kan het zijn dat er bekende problemen zijn met de HDMI van een soundbar. In dat geval bieden fabrikanten vaak firmware updates om uw soundbar zo bij te werken naar de nieuwste versie en storingen te verhelpen. Soms is het mogelijk om deze direct te installeren vanuit het menu van uw soundbar.

Als dit niet het geval is, dan is het vaak mogelijk om de firmware update te downloaden van de website van de fabrikant. Deze firmware moet u dan downloaden via het internet, en op een USB-stick zetten om deze over te zetten naar uw soundbar.

Na het installeren van de firmware is het handig om beide uw televisie en soundbar 30 seconden uit te zetten om vervolgens weer aan te zetten. Het is ook een optie om hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Soundbar of TV terugzetten naar fabrieksinstellingen

Als niets van de bovenstaande oplossingen werkt, kunt u ook proberen om uw soundbar of televisie terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor worden in de meeste gevallen problemen met de HDMI wel opgelost, maar bent u vaak ook uw andere instellingen kwijt.

Een televisie kunt u in de meeste gevallen eenvoudig terugzetten naar de fabrieksinstellingen via het menu. Voor een soundbar moet u vaak een aantal toetsen na elkaar indrukken op de afstandsbediening. Kijk hiervoor in de handleiding van uw apparaat.

Probeer een optische kabel

Heeft echt helemaal niets gewerkt? Dan is het mogelijk dat uw HDMI-poort zelf niet meer naar behoren werkt. Er is gelukkig een oplossing die de meeste hedendaagse TV's ondersteunt: een optische kabel.

Er hangen wel wat nadelen aan het gebruik van een optische kabel. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om Dolby Atmos en DTS:X geluid over te dragen via een optische kabel, waardoor veel gebruikers liever niet kiezen voor deze optie.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een expert op het gebied van televisietechnologie en eigenaar van TVPedia. Met zijn passie voor technologie en televisies heeft hij een website gecreëerd waar de beste televisies worden onderzocht en beoordeeld. Met zijn uitgebreide kennis en expertise weet Remco alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisies en deelt hij deze kennis graag met zijn lezers. Lees hier meer over hem en TVPedia.

remco bravenboer - tvpedia