OLED vs QLED TV: Wat zijn de verschillen en welke is beter?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 24 mei 2023
OLED en QLED, twee afkortingen die op elkaar lijken maar toch zo van elkaar verschillen. OLED vs QLED TV: Wat zijn de verschillen en welke is beter?

Als het gaat om het kopen van een nieuwe televisie, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Één van de belangrijkste beslissingen die u moet maken, is het kiezen van het juiste type schermtechnologie. Twee van de meest populaire technologieën die momenteel beschikbaar zijn, zijn OLED en QLED.

Op het eerste oog lijken de twee termen erg op elkaar, maar toch verschillen OLED en QLED enorm van elkaar. De keuze voor één van beide hangt af van welke eisen u stelt aan uw nieuwe televisie. In dit artikel bespreken wij wat OLED en QLED zijn, en hoe deze van elkaar verschillen.

De belangrijkste verschillen tussen QLED en OLED televisies

Het is lastig om een betere tussen de twee te kiezen, omdat de keuze tussen OLED of QLED geheel afhangt van welke eisen u stelt aan uw nieuwe televisie. In de onderstaande tabel vatten wij de verschillen in het kort samen.

OLED QLED
Diepste zwartwaarden
Sterkste contrast tussen donker en licht
Breedste kijkhoek
Grootste kleurbereik
Hoogste helderheid
De minste reflectie
Geen risico op inbranding

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Deze technologie maakt gebruik van individuele lichtgevende diodes. Elk van deze kleine lampjes kan apart oplichten, waardoor elke pixel op het scherm zijn eigen lichtbron heeft en u een uiterst nauwkeurige kleurweergave krijgt. Het bijzondere van OLED is dat het geen achtergrondverlichting nodig heeft, in tegenstelling tot veel andere schermtechnieken.

heldere beelden van oled tv

Bij achtergrondverlichting wordt het scherm van achteren verlicht, maar aangezien het licht soms nog zichtbaar is in zwarte pixels kunnen donkere delen op het beeld er vaag uitzien. Bij OLED TV’s wordt dit probleem dus voorkomen. Bovendien ziet u het verschil terug in het ontwerp, want OLED TV’s zijn veel dunner dan TV’s die wel achtergrondverlichting hebben.

Door deze technologie van zelfoplichtende pixels en het ontbreken van achtergrondverlichting, biedt OLED de diepste zwartwaarden en het beste contrast bij beide donkere en lichte beelden. Het resultaat is een beeld dat veel scherper, gedetailleerder en realistischer is dan bij andere televisies. Er is dus geen betere technologie dan OLED voor wie op zoek is naar een tv met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.

Interesse in een OLED TV gekregen? Bekijk de beste OLED TV's of kijk tussen de OLED TV aanbiedingen.

Wat is QLED?

De QLED-beeldtechniek is te vinden is veel televisies van Samsung. Alle Samsung TV’s in het hogere segment zijn tegenwoordig uitgerust met een QLED-scherm. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is een variant van de traditionele LED televisie. QLED TV’s maken gebruik van quantum dots, nanokristallen die licht uitzenden als ze worden blootgesteld aan energie. Deze quantum dots bevinden zich tussen de achtergrondverlichting en het paneel van de TV, en zorgen voor een hogere kleurnauwkeurigheid en helderheid.

Een QLED TV werkt dus met een achtergrondverlichting, in tegenstelling tot OLED TV’s die dat niet nodig hebben. De LED's achter het scherm worden gebruikt om het scherm te verlichten en vervolgens filteren de quantum dots het licht om de kleuren te produceren die op het scherm worden weergegeven. Dit resulteert in een helderder beeld met een hogere piekhelderheid en een groter kleurenbereik dan bij traditionele LED TV’s.

QLED TV’s hebben nog andere voordelen, zoals een goede kijkhoek en anti-reflecterende coatings, waardoor ze beter geschikt zijn voor kamers met veel licht. Bovendien hebben QLED TV’s meestal een lange levensduur en zijn ze minder gevoelig voor inbranden dan OLED TV’s.

Bekijk alle QLED TV aanbiedingen of kijk tussen de Samsung QLED TV modellen.

OLED vs QLED: beeldkwaliteit

Waarin OLED en QLED erg van elkaar verschillen is de beeldkwaliteit. We kijken hierbij onder andere naar het contrast, zwartwaarden, en de helderheid.

QLED TV’s hebben een hogere helderheid

QLED TV's maken gebruik van een technologie die Quantum Dot (QD) heet, waarbij een laag van zeer kleine nanokristallen op de achtergrondverlichting van de TV wordt geplaatst. Deze nanokristallen kunnen oplichten wanneer er licht doorheen schijnt en ze kunnen worden geprogrammeerd om specifieke kleuren te produceren, waardoor de achtergrondverlichting kleurrijker en helderder wordt.

Doordat QLED TV's gebruikmaken van deze achtergrondverlichting, kunnen ze helderder worden ingesteld dan OLED TV's, die afhankelijk zijn van organische pixels die zelf licht uitstralen. De achtergrondverlichting van QLED TV's kan worden aangepast om helderder te worden ingesteld, wat vooral handig kan zijn in kamers met veel omgevingslicht.

OLED biedt een beter contrast en betere zwartwaarden

OLED TV’s bieden betere contrasten en zwartwaarden dan QLED TV’s. Dit komt doordat OLED TV's gebruikmaken van organische pixels die individueel kunnen worden verlicht en uitgeschakeld, waardoor ze perfect zwart kunnen produceren zonder dat er enige vorm van achtergrondverlichting nodig is. Dit zorgt voor een beter contrast, aangezien heldere en donkere delen van het beeld beter worden gescheiden, waardoor het beeld scherper en gedetailleerder wordt.

flinterdun oled scherm

OLED TV’s hebben een grotere kijkhoek

OLED TV's maken gebruik van organische pixels die zelf licht uitstralen, waardoor de kijkhoek niet wordt beperkt door de aanwezigheid van een achtergrondverlichting zoals bij QLED TV's. Hierdoor kan het beeld van een OLED TV vanuit bijna elke hoek worden bekeken, zonder dat de kleuren of het contrast merkbaar worden aangetast.

Overige factoren

Natuurlijk zijn er nog een aantal overige factoren die de beeldkwaliteit bepalen, zoals de resolutie en kleurweergave. Op deze punten zijn OLED en QLED verder gelijk. De één is niet beter dan de ander als het gaat om kleurweergave, en beide zijn te vinden in 4K- en 8K-modellen.

OLED TV’s en inbranden, gebeurt dit nog steeds?

Hoewel OLED TV's vroeger bekend stonden om het risico op inbranden, is dit risico aanzienlijk verminderd in recente modellen. OLED TV-fabrikanten hebben de technologie verbeterd en nieuwe functies geïntroduceerd om het risico op inbranden te verminderen.

oled tv die is ingebrand Voorbeeld van een OLED TV die is ingebrand.

Inbranden treedt op wanneer beelden die lange tijd op het scherm worden weergegeven, zoals logo's of ondertitels, permanent in het scherm branden en zichtbaar blijven, zelfs als het beeld is veranderd. Dit gebeurt doordat de organische materialen die in de OLED-pixels worden gebruikt, kunnen afbreken als ze langdurig worden blootgesteld aan dezelfde helderheid of kleur.

Om dit te voorkomen, hebben OLED TV-fabrikanten verschillende maatregelen genomen, zoals het verlagen van de helderheid van statische elementen op het scherm. Ook wordt er tegenwoordig een technologie toegepast die pixels ververst om te zorgen dat alle pixels gelijkmatig worden gebruikt en niet worden overbelast.

Wat is de energiezuinigste keuze?

Over het algemeen verbruiken OLED TV’s minder energie dan QLED TV’s. Dit komt omdat OLED-schermen zelfverlichtend zijn, wat betekent dat elke pixel individueel kan worden uitgeschakeld wanneer deze niet in gebruik is. In vergelijking hiermee hebben QLED-schermen een achtergrondverlichting nodig die voortdurend aan staat, zelfs wanneer bepaalde delen van het scherm donker zijn. Daarnaast zijn OLED-schermen minder zwaar en dunner dan een QLED scherm en hebben daardoor minder kracht nodig waardoor ze efficiënter worden.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een expert op het gebied van televisietechnologie en eigenaar van TVPedia. Met zijn passie voor technologie en televisies heeft hij een website gecreëerd waar de beste televisies worden onderzocht en beoordeeld. Met zijn uitgebreide kennis en expertise weet Remco alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisies en deelt hij deze kennis graag met zijn lezers. Lees hier meer over hem en TVPedia.

remco bravenboer - tvpedia