Bluetooth transmitter gebruiken op een TV: zo werkt dat

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 01 aug 2023
Met een Bluetooth transmitter kunt u al uw audio-apparaten draadloos aansluiten op uw TV. Bluetooth transmitter gebruiken op een TV: zo werkt dat

Als uw televisie geen Bluetooth ondersteuning biedt en u toch draadloos een audio apparaat aan wilt sluiten, dan heeft u een probleem. Gelukkig bestaat er de Bluetooth transmitter, welke u eenvoudig aan uw televisie kunt koppelen om zo draadloze audioapparatuur zoals een koptelefoon of speakerset toe kunt voegen.

Wat is een Bluetooth transmitter?

Een Bluetooth transmitter is een klein zendertje dat het mogelijk maakt om audiosignalen van een niet-Bluetooth-apparaat, zoals sommige televisies, om te zetten naar een Bluetooth-signaal.

Hierdoor kunnen draadloze koptelefoons, luidsprekers of andere Bluetooth-ontvangers het audiosignaal ontvangen en afspelen, zonder dat er een fysieke kabelverbinding nodig is.

De meeste basic Bluetooth transmitters zijn aan te sluiten op de 3,5 mm AUX-uitgang van uw televisie. Deze zijn echter niet de beste verbinding, aangezien dit een analoge audioverbinding is.

Het is beter om te kijken voor een Bluetooth zender met optische audio (TOSLink of S/PDIF) ingang. Let er op dat uw televisie hiervoor ook een optische audio uitgang moet hebben.

Heeft u nog geen Bluetooth transmitter? Wij raden de WiseQ Bluetooth Transmitter & Receiver aan, welke werkt op beide de 3,5 mm AUX-uitgang en optische uitgang. (ondersteunt dus elke televisie)

Bluetooth transmitter aansluiten op de TV

We zullen u nu stapsgewijs uitleggen hoe u een Bluetooth transmitter kunt aansluiten op uw televisie. De onderstaande stappen werken voor zowel de 3,5 mm AUX-uitgang als de digitale optische ingang.

  1. Sluit de Bluetooth transmitter via een kabeltje aan op de gekozen audio-uitgang (3,5 mm AUX of digitale optische) op uw televisie.
  2. Plaats de Bluetooth transmitter in de koppelingsmodus. Vaak moet u hiervoor op een knopje drukken met een Bluetooth icoontje er op. (kijk anders even in de handleiding)
  3. Zet ook uw Bluetooth apparaat in de koppelingsmodus zodat uw transmitter deze kan herkennen.
  4. Zoek en selecteer de Bluetooth transmitter op het apparaat dat u wilt koppelen en wacht tot de verbinding is voltooid.

Vervolgens kunt u testen of de Bluetooth transmitter succesvol is gekoppeld door te kijken of het geluid zonder problemen op uw koptelefoon of speakers wordt afgespeeld. Mocht het geluid niet helemaal naar wens zijn, kunt u altijd nog de andere audio-uitgang op uw televisie proberen - misschien dat die beter werkt.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een expert op het gebied van televisietechnologie en eigenaar van TVPedia. Met zijn passie voor technologie en televisies heeft hij een website gecreƫerd waar de beste televisies worden onderzocht en beoordeeld. Met zijn uitgebreide kennis en expertise weet Remco alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisies en deelt hij deze kennis graag met zijn lezers. Lees hier meer over hem en TVPedia.

remco bravenboer - tvpedia